Samtalesalon

Igennem en samtalesalon med en række af eksperter indenfor demokrati, biodiversitet og fællesskaber, stillede vi skarpt på, hvordan man kan invitere mere natur ind i byen igennem grønne fællesskaber. Samtalesalonen blev modereret af klimajournalist Rasmus Thirup Beck med advokat Helena Reumert Gjerding fra Kontra Advokater, Mira Margaritha Cordsen medinitiativtager af Asgers Have og biolog Ditte Dahl Lisbjerg fra Vildskab. 


Kort version af samtalesalon


Lang version af samtalesalon

En Visuel Utopi for Ørestad

Vi møder hele tiden hverdagens dystopier. Vi er ikke i tvivl om, at vi står over for adskillige kriser, og hvis ikke vi ændrer kurs, ender vi i én eller flere dystopiske virkeligheder. Lige netop derfor er de (visuelle) utopier så vigtige. Ifølge den finske forsker, Teppo Eskelinen, er en utopi et godt sted og et ikke eksisterende sted, der desværre ofte associeres med perfekthed og totalitarisme. Han mener dog, at man bør bruge utopien, som et værktøj frem for en tænkt endestation. Utopien giver os en mulighed for at give kritik af status quo, og den kan bruges som et kompas til, hvor vi vil hen. Det er vigtigt, at utopien bliver brugt til systemisk forandring frem for at fokusere på det individuelle plan.

I forbindelse med at København er arkitekturhovedstad i 2023, og vores arrangement Københavnerpicnic i Ørestad, som blev holdt søndag den 11. juni 2023, fik vi lavet og lanceret den første visuelle utopi, som Jan Kamensky har lavet ikke bare til København, men til Danmark. Den visuelle utopi lever videre, og er ét bud på, hvordan man kan besvare arkitekturårets ledende spørgsmål: Hvordan kan arkitektur hjælpe til at redde planeten?

Miljøpunkt Amager stiftede bekendtskab med Jan Kamensky igennem EIT Urban Mobility’s UCAN-projekt, hvor de brugte hans metode til at inspirere unge i at designe deres eget nabolag. Den Hamborg-baserede kunstner Jan Kamensky beskriver sig selv som en visuel utopist og en digital gartner.  Hans kunst har til formål at inspirere vores fantasi. Siden 2020 har han lavet unikke animationer, hvor han legende visualiserer forvandlingen af ​​bilvenlige gader til folkevenlige steder. Ved humoristisk at befri gader fra biler og plante virtuelle træer ønsker han at så en ny bevidsthed i folks sind. Tidligere visuelle vaner skal fravænnes.

I dag er veje uadskilleligt forbundet med biler. Dette er et moderne fænomen, der skal ændres. Gader skal forbindes med mennesker. Og efter hans opfattelse, så starter denne forandring i den måde, vi ser verden på!

Der er blevet skabt adskillige animationer forskellige steder rundt om i verden. Blandt dem er byer som Paris, Tokyo, Lissabon, New York, Kigali, Rotterdam, Bruxelles, Wien, Berlin, Riga og mange andre. Blandt kunderne er NGO'er, presse, udstillinger og kommuner.

Se den visuelle utopi for Asger Jorns Allé i Ørestad nedenfor. Den blev mulig med støtte fra Amager Vest Lokaludvalg, og til dem skal der selvfølgelig lyde en stor tak.


Hvorfor bruge visuelle utopier?

Kamenskys utopiske tilgang har en afgørende funktion: Efter at seerne har fået et glimt af den kontrasterende utopi, vender de tilbage til virkeligheden med et skærpet blik – en invitation til at reflektere over den nuværende situation. Målet er at ændre den måde, vi ser på den verden, vi lever i. Det er udvidelsen af vores ​​bevidsthed, som er i forgrunden for metoden: Ikke så meget gennemførligheden af utopien. Selvom han bestemt ville blive glad for en implementering af den visuelle utopi!


Ørestad Gymnasiums Visuelle Utopier

Inspireret af Jan Kamenskys tilgang har 18 elever fra faget ‘Design og Arkitektur’ på Ørestad Gymnasium lavet deres eget bud på en Visuel Utopi for Asger Jorns Allé. De Visuelle Utopier er indsendt til konkurrencen ‘Transformér din gade!’ som EIT Urban Mobility står bag. To af collagerne kommer i et katalog, der bliver trykt og distribueret i hele norden, inklusive Estland, Letland og Litauen. Kataloget, samt de to collager, der er kommet med kan kan ses online på EIT Urban Mobility's hjemmeside. Alle collagerne kan desuden opleves digitalt på EIT Urban Mobility's ‘Flickr’-konto.

De Visuelle Utopier blev lavet til en workshop på Ørestad Gymnasium faciliteret af EIT Urban Mobility & Miljøpunkt Amager
den 8. februar 2023


Image
Image
Image
Image
Image
Image

Stadeholdere

Til Københavnerpicnic i Ørestad deltog følgende stadeholdere, som vi opfordrer dig til at tjekke ud:

Amager Skovhjælpere, Amager Vest Lokaludvalg (Biodiversitetsgruppen), Andelsgårde, Asgers Have, forfatter og kunstner Asmund Havsteen-Mikkelsen, Copenhagen Doughnut, Coh & Co., Cykling Uden Alder, Den Grønne Friskole, EIT Urban Mobility, Grønne Bæredygtige Fællesskaber i Hørgården, Let it BIB, Le Trang Tofu, Madboks, Naturforeningen Clorofille, Paperland, Vildskab, Økoglad, Økoskabet i Ørestad, Ørestad Syd Borgerforening og GFS Ørestad.


Holdet bag Københavnerpicnic i Ørestad

Miljøpunkt Amager, Kultur og Fritid Amager Vest, Ørestad Bibliotek og Kulturhuset Islands Brygge stod bag Københavnerpicnic i Ørestad. med støtte fra Amager Vest Lokaludvalg.


Image
Image


VI ARBEJDER FOR AT GØRE VERDENSMÅL TIL HVERDAGSMÅL

Hos miljøpunktet er alle indsatser relateret til verdensmålene. Vi ser arbejdet med at understøtte verdensmålene og udbrede kendskabet til dem som en vigtig opgave for miljøpunktet. Verdensmålene er relevante for alle og miljøpunktet vil gerne være med til at gøre verdensmål til hverdagsmål, hvor vi alle kan gøre en indsats i vores daglige liv og arbejde.


SKAL VI SAMARBEJDE?

Har du input til vores arbejde eller en ny idé til en bæredygtig workshop, projekt eller andet som fremmer den grønne omstilling? Så hører vi meget gerne fra dig! Skriv til os på post@miljopunkt-amager.dk.


Miljøpunkt Amager
Kvarterhuset
Jemtelandsgade 3, 4. sal,

2300 København S.
CVR 2739 0226

Følg os på
 

Åbningstider 
Mandag - torsdag:
9.00 - 15.30
Fredag: 9.00 - 15.00
Lukket: Weekender og helligdage
samt
1. maj og 5. juni.

© 2022 Miljøpunkt Amager